QB med , Işıklar cad. Küçükbakkalköy m.No:37 Kat:2 Ataşehir/İstanbul
burun eti tedavisi

Burun Eti Tedavisi

Burun etinin büyümesi sonucu gerçekleşen sorunlar sebebiyle gerçekleştirilen burun eti tedavisi hakkında bilgi sahibi olabilmek için öncelikle burun eti hakkında bilgi sahibi olmamız gerekmektedir.

Burun Eti Nedir?

Burun eti, halk arasında daha aşina olduğumuz haliyle genzi eti, burun ile boğaz arasına yerleşmiş, üzüm salkımına benzeyen bir görünüme sahip olan lenf dokusu kümesidir. Geniz eti, bademciklere benzer bir göreve sahiptir ancak bademcikler gibi gözle görülebilecek dokular değildirler.

Burun eti, burun yoluyla vücudumuza girebilecek olan virüs ya da bakteri cinsi mikropları yakalama ve bu yolla vücudu hastalıklara karşı koruma amaçlı bir işleve sahiptir. Solunum yoluyla vücudumuzda oluşabilecek hastalıkların önüne geçmek amacıyla, burun ile boğaz arasında bulunmaktadır. Geniz eti, bademcikler ve dil kökü bademcik dokusu ile bir arada bulunan, koruyucu lenf halkasının bir parçasıdır.

Geniz eti, sahip olduğu girintili çıkıntılı yapısı dolayısıyla, mikropları tuttuktan sonra dokusunun içinde barınmasına sebep olabilmektedir. Bu bağlamda geniz eti rahatsız edici nitelikte büyümese ve tıkayıcı bir etki yaratmasa bile barındırdığı mikroplar dolayısıyla enfeksiyon odağı haline gelebilmektedir. Bu durumda geniz eti, kulak burun ve sinüslerde sürekli tekrarlayan ve tam olarak iyileşme sağlanamayan iltihaplanmalara sebep olabilmektedir. Geniz etinin tıkayıcı boyutta büyümesi ya da enfeksiyon odağı haline gelmesi, kendini tekrar eden sinüzit vakalarına, işitme kaybına sebep olabilecek faktörleri oluşturan orta kulak enfeksiyonlarına, kulak zarı çökmelerine ve orta kulakta sıvı toplanması durumlarına yol açabilmektedir.

Burun eti, hiçbir neden yokken ortaya çıkabildiği gibi, alerjik durumlar sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Burun etinin alerjik etkenle karşılaşması içindeki kan akımının artmasından dolayı büyümeye sebep olabilmektedir. Bunun yanında, burun iltihapları sonucunda ya da yaşa bağlı olarak, burun etlerinde büyüme ortaya çıkabilmektedir.

Geniz eti, doğumla birlikte vücudumuzda bulunmaktadır ve bademciklerle birlikte 8 yaşına kadar büyür. Bu sebepledir ki, genzi eti büyümesiyle ilgili şikayetler en sık olarak 1 ya da 2 yaşlarında ortaya çıkmaktadır.

Görevleri Nelerdir?

Burun fonksiyonları olarak bilinen ve yukarıda da belirtilen görevlerin bir kısmı, burun etinin görevidir. Bu bakımdan burun etleri, burunda normal olarak sürekli gerçekleştirilen mukoza salgısı yoluyla, teneffüs edilen hava içindeki toz, mikrop, bakteri gibi unsurları temizleyerek akciğerlere göndermektedir. Böylece burun etiyle hava temas eder etmez akciğer hava keseleri otomatik şekilde açılarak, efor sarf etmeden temiz havayı almaktadır. Burun deliklerinden birinin sırayla 2-3 saatte bir açılıp kapanmasıyla, akciğerlerin çalışması düzenlenmektedir.

Neden Büyür?

Burun eti, sağ ve sol burun boşluklarında üçer adet olmak üzere toplam altı tanedir. Bu altı tane burun etinin içerisinde en çok çalışan burun eti, burunda en alt bölgede yerleşik bulunan alt konka adını alan organdır. Solunum yoluyla alınan havayı ilk karşılayan alt burun etleri, havanın sıcak, soğuk ya da kirli oluşuna göre büyüyüp küçülme göstermektedir. Bu bakımdan burun etlerinde büyüme meydana gelmesinin sebeplerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

  • Havadaki sürekli kirlilik ve nemlilik; solunum yoluyla alınan havanın vücut sistemine uyumunun sağlanmasını gerekli kılmaktadır. Bu durumun süreklilik arz etmesi sonucu, burun etlerinde büyüme meydana gelebilmektedir.
  • Alerji; alerjisi olan kişilerde alerjiye sahip olunan unsurların (mantar, küf, toz, polen vs.) ortamda bulunması sonucu burun etlerinde en fazla şişme alt burun etlerinde meydana gelmektedir. Hassasiyet oluşturan unsurların uzun süre etkisi sonucu, kişideki burun etlerinde büyüme meydana gelebilmektedir.
  • Sigara kullanımı; solunan havanın temizlenmesi için gerçekleştirilen burun eti fonksiyonlarını, havayı daha çok kirleterek daha olumsuz niteliğe dönüştürmektedir. Burun eti, sürekli ve direk olarak kirletilen havanın temizlenmesi için sürekli efor sarf ederek, zamanla büyüme göstermektedir.
  • Kronik ya da sürekli sinüzit; burun fonksiyonlarında uzun süreli olumsuzluklara sebep olarak, burun etinin büyümesini beraberinde getirmektedir. Aynı şekilde burun etinde meydana gelen büyümelerin, sürekli olarak solunum fonksiyonlarını olumsuz etkilemesi sonucu sinüzitlerde de kronikleşme görülebilmekte, sinüzit süreleri uzayabilmektedir.
  • Burun iltihapları; sonucu solunum olumsuz etkilenmekte ve burun etlerinde büyüme meydana gelebilmektedir.
  • Burun kemiğinde bulunan eğrilik; gerçekleştirilen solunum fonksiyonlarının niteliklerini olumsuz şekilde etkilemekte ve burun etlerinde sürekli olarak gerçekleşen olumsuz etkiler sonucunda şişme, ilerleyen süreçlerde ise büyüme meydana gelebilmektedir.

Burun etlerinde büyüme en sık olarak, sigara içen kişilerde ve alerjik hassasiyetlere sahip bünyelerde ortaya çıkmaktadır.

Burun kemiğinde kırık ya da eğrilik bulunan kişilerde, burun deliklerinden biri sürekli olarak tıkalı olacağından burun eti büyümeleri meydana gelebilmektedir. Normal bir burun yapısı ve işleyişinde, burun delikleri sırayla ve düzenli olarak açılıp kapanarak akciğeri solunum bakımından beslemektedir. Açık olan burun deliği tarafındaki akciğer daha fazla hava çekip açılarak çalışırken, diğer burun deliği dinlenmeye geçmektedir. Ancak, burun kemiğinde eğrilik ya da kırılma olması durumunda, burun deliklerinden biri sürekli tıkalı olacağından devamlı çalışan etlerde şişme meydana gelmektedir. Bir süre sonra burun etlerindeki şişme büyümeye dönüşmekte ve her iki burun deliğinde de tıkanma ortaya çıkmaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

  • Burun etinde büyüme meydana gelmesiyle, solunum gittikçe zorlaşmakta ve bu durum solunum yollarında meydana gelen sağlık sorunlarının yanı sıra, uyku apnesi, yeterli derin uyku alınamamasına bağlı olarak ortaya çıkan konsantrasyon eksikliği gibi pek çok sorunu da beraberinde getirebilmektedir.

  • Burun etlerinde büyüme 2 yaş civarında başlamaktadır. Erken dönemde gözlemlenmesi mümkün olan burun eti büyümeleri, tedavi edilmediği zaman erişkin dönemlerde de çeşitli sağlık sorunlarına kaynak oluşturabilmektedir. Bu bakımdan burun etinin yukarıda belirttiğimiz nedenleriyle birlikte kendini gösteren büyüme belirtilerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

  • Burun etinde büyüme meydana gelmesinin en belirgin belirtisi, burun tıkanıklığı oluşmasıdır.

  • Burunda meydana gelen tıkanıklık sebebiyle ağızdan soluk alınmaktadır. Bu sebeple, üst solunum yollarında ve ağızda kuruma meydana gelmektedir. Bu belirtiler en sık olarak, uyku sırasında belirginleşmektedir.

  • Burunda oluşan tıkanma sebebiyle, sağlıklı ve yeterli solunum gerçekleştiremeyen vücut dinlenememekte ve yorgun kalmaktadır. Burun etinde büyümeye neden olan durumları ve burun eti büyümelerinin belirtilerini titizlikle ele almak, burun etlerinin sebep olacağı sağlık sorunlarının önüne geçilmesi bakımından oldukça önemlidir.

Nasıl Muayene Edilir?

Burun etinin tıkayıcı boyuta ulaşmış olup olmadığı endoskopik bir muayene yoluyla gözlemlenebilmektedir. Burun içine yerleştirilen ince bir endoskop ile muayene edilmesiyle geniz etinin geldiği büyüklükle, burun gerisindeki açıklığı ne boyutta tıkadığı belirlenebilmektedir. Burun etinin büyüklüğü röntgen tetkiki yoluyla da incelenebilmektedir.

Burun Eti Tedavisinde Hangi Yöntemler Uygulanır?

Burun eti tedavisi günümüzde burun içerisinden uygulanan endoskopik cerrahi yöntemler ile gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem sonrasında iyileşme süreci oldukça kısa ve konforlu bir şekilde yaşanmaktadır. Burun eti probleminin neden olduğu şikayetler ameliyat sonrasında ortadan kalkmaktadır. 

İlaçla Yapılır mı?

Kortizonlu burun spreylerinin kullanımıyla, geniz etinde en fazla %10 oranında bir küçülme sağlanabilmektedir. Bu küçülme oranı az da olsa bazı hastalar için tıkanıklığın azalmasını sağlayabilmektedir. Ancak burun spreylerinin kullanımı süreklilik gerektirmektedir, çünkü spreyin kullanılmasının kesilmesi halinde geniz eti büyümeye devam etmektedir.

Tuzlu su yardımıyla geniz eti ve burun içinin temizlenmesi bazı hastalarda burun tıkanıklıklarını azaltabilmektedir. Ancak ilaçlar yoluyla geniz etinin büyümesi sonucu yaşanan bütün sorunların kesin bir tedavisi söz konusu değildir.

Burun eti tedavisinde ne zaman ameliyat düşünmeliyim?

Burun eti tedavisinde ameliyat ile tedavi yönteminin düşünüleceği durumlar aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

- Nefes almada zorluk çekme

- Ağzı açık uyuma ve beraberinde horlama ve uyku apnesi

- Ağız kokus