Uyku Apnesi Ameliyatı

Uyku apnesi ameliyatı, son yıllarda problemi yaşayan pek çok hastada uygulanmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Halk arasında horlama ile karıştırılan ancak basit horlama şikayetinden çok daha ciddi problemlere yol açan uyku apnesi ile ilgili bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi; uyku sırasında solunum faaliyetinin durması olarak tanımlanmaktadır. Gece boyunca birden fazla yaşanabilen uyku apnesi durumu, tedavi edilmediği sürece kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.

Gırtlak bölgesinde bulunan yumuşak dokuların gevşek olması sonucunda açığa çıkan uyku apnesi, bademciklerin büyük olması sonucunda da yaşanabilmektedir. Tek seferde 10 saniyeden fazla solunumun durması uyku apnesi olarak adlandırılırken, apne sırasında solunumun sürdürülmesi için beyne gönderilen mesajlar ile hava yolu zorlanarak açılmaktadır. Uyku apnesi, bir hasta uyurken meydana gelen solunumun durmasıdır. Her uyku apnesinin ana nedenleri farklıdır. Tedavi edilmeyen uyku apnesi olan insanlar uyku sırasında, bazen yüzlerce kez ve sıklıkla bir dakika veya daha uzun süre nefes almayı bırakır. Çoğu durumda, rüyada olan bu hastalar bu durumdan haberdar değillerdir, çünkü tam uyanma aşamasına geçemezler.

Uyku apnesi, solunumun durduğu ve birkaç kez başladığı, potansiyel olarak ciddi bir uyku bozukluğudur. Yüksek seste horladığınızda veya gece uykusundan sonra bile yorgun hissettiğinizde uyku apnesine sahip olduğunuzu gösterebilir.

Uyku Apnesi Neden Olur?

Tıkayıcı uyku apnesi, boğazın arkasındaki kaslar gevşediğinde oluşur. Bu kaslar bademciklerden, yan duvarlardan ve dilden oluşur. Kaslar gevşediğinde, solunum yolları solunum sırasında daralır veya kapanır ve yeterince kişi nefes alamaz. Bu, kandaki oksijen seviyesini azaltabilir. Beyin nefes alamayacağınızı hisseder ve kişiyi uykudan uyandırır, böylece solunum yolunu tekrar açabilir. Bu uyanış hali genellikle çok kısa sürer.

Obstrüktif uyku apnesi olan hastalar uykuları hakkında bilgi sahibi olmayabilir. Aslında, bu tip uyku apnesi olan bazı insanlar bütün gece uyuduğunu düşünürler. Beyin solunum kaslarına sinyal göndermediğinde, merkezi uyku apnesi daha az sık görülen bir uyku apnesi şeklidir. Hastalar nefes darlığı ile uyanabilir ve güçlükle uyuya kalabilir.

Hangi Durumlarda Oluşur?

Üst solunum yollarının aşırı kilo sebebiyle daralması ve normalden daha fazla nefes alınması, büyümüş bademcikler, dilin normalden daha geride olması, horlama ve obstrüktif uyku apnesinin yaygın nedenleridir. Etin ve büyümüş bademcikler çocuklarda en sık görülen nedenlerdir. Kafatasının ve yüz kemiklerinin yapısal defektleri, nadiren de olsa uyku apnesine neden olur.

Obstrüktif uyku apnesi risk faktörleri arasında aşırı kilo veya obezite, sigara ve alkol tüketimi, ileri yaş, genetik faktörler ve uykuyu artıran bazı ilaçlar yer alabilir.

Teşhis Nasıl Konur?

Hastanın kendisinden ve yakınlarından ayrıntılı bir hikaye alınır. Ardından, kulak, burun ve boğaz ile ilgili ayrıntılı bir inceleme yapılır. Standart olarak, hastanın kalp atış hızı, oksijen seviyesi, beyin dalgaları, göz hareketleri, kas gerginliği ve göğüs aktivitesinin izlendiği ve kaydedildiği uyku testi kullanılır. Bu test sonucunda hastanın uyku sırasındaki noktaları kaydedilir, bu noktalara göre uyku apnesi olup olmadığı ve varsa ciddiyeti belirlenir.

Uyku Apnesi Çeşitleri

Obstrüktif Uyku Apnesi

Boğaz kasları gevşerken meydana gelen en yaygın uyku apnesi tipidir.

Santral Uyku Apnesi

Beyin solunum kaslarına uygun sinyalleri göndermediğinde meydana gelir.

Bileşik Uyku Apnesi

Merkezi uyku apnesi olarak da bilinen bileşik uyku apnesi sendromuobstrüktif uyku apnesi ve merkezi uyku apnesi olan kişilerde görülür.

Uyku Apnesinin Belirtileri Nelerdir?

Uyku apnesi probleminin başlıca belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • Uykusuzluk
  • Kronik yorgunluk
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Dikkatsizlik
  • Terleme
  • Ağızda kuruluk
  • Uyku esnasında huzursuzluk
  • Reflü
  • Geceleri sık idrar çıkma

Uyku apnesi probleminin yapılan araştırmalar sonucunda trafik kazası riskini önemli derecede arttırdığı tespit edilmiştir.

Dil kökü ve gırtlak bölgesindeki yumuşak dokuların gevşek ve büyük olması sebebi ile açığa çıkan uyku apnesi problemi; günümüzde cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.

Uyku Apnesi Ameliyatı Nedir?

Uyku apnesi ameliyatıuyku apnesine neden olan fizyolojik problemlerin giderilmesi disiplinine dayanmaktadır. Bu durumda uyku apnesine neden olan normalden büyük olan bademcik alınabilir, dil kökündeki gevşek ve fazla dokuların alınması ya da küçültülmesi işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Ameliyat planlaması öncesinde elbette ki hastanın genel sağlık durumu değerlendirilmekte; uyku apnesine neden olan faktörler belirlenmekte ve konservatif tedavi yöntemleri ve CPAP tedavisi (pozitif hava basıncı) uygulamaları gerçekleştirilmektedir.

Uyku apnesinin konservatif tedaviler ile iyileştirilememesi durumunda ise uyku apnesi ameliyatına başvurulmaktadır. Ameliyat süreci hakkında ve uyku apnesi nedir sorusunun ayrıntılı cevabı hastaya doğru bir şekilde aktarılmalıdır. Bu süreçte hangi cerrahi yöntemin uygulanması gerektiğine de karar verilmektedir.

Uyku Apnesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Uyku apnesinin kesin ve tek tedavisi yoktur. Tedavi birçok faktör dikkate alınarak gerçekleştirilir. Önce kilo kaybı, sigara ve alkol kısıtlaması uygulanmalıdır. Uyku apnesini şiddetlendirebilecek ilaçlar azaltılmalıdır. Çeşitli cerrahi olmayan tedaviler mevcuttur. Bunlar arasında, hastanın burnuna yerleştirilen yumuşak bir silikon maske seçeneği vardır. Bazı hastalarda, dil ve alt çene öne çekilebilir ve uyku sırasında kullanılmak üzere solunum yollarını genişleten bir intraoral cihaz kullanılabilir.

Ameliyat Hangi Koşullar Altında Uygulanabilir?

Uyku endoskopisi sırasında üst solunum yolu tıkanıklığı düzeyi belirlenir. Uyku apnesi olan hastalarda üst solunum yollarının genişlemesini sağlayan birçok cerrahi seçenek vardır. Nazal operasyonlar en sık yapılan operasyonlardır. Nazal ameliyatlar, horlama ve hafif uyku apnesi olan hastalarda etkilidir. Bu, orta ve şiddetli uyku apnesi olan hastalarda şikayetlerin azalmasına neden olur.

Yumuşak damak kasılması ve oluşumu, büyük bademciklerin çıkarılması, farinks şeklindeki değişiklik ve dilin köküne uygulanan kasılma yöntemleri uyku apnesi için en sık yapılan işlemlerdir. Burun ve tonsil ameliyatları çocuklara en sık yapılan ameliyatlardır.

Uyku Apnesi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Uyku apnesi ameliyatı 3 farklı cerrahi yöntem ile gerçekleştirilebilmektedir. Bunlar aşağıdaki şekildedir;

  •  Açık cerrahi
  •  Endoskopik cerrahi
  •   Transoral robotik cerrahi

Özellikle endoskopik ve transoral robotik cerrahi ile uygulanan operasyonlar ile uyku apnesi ameliyatı sonrası iyileşme süreci konforlu ve rahat sürmektedir. Bu süreçte doktor önerileri dışına çıkılmamalı ve reçetedeki ilaçların kullanımı aksatılmamalıdır. Aynı zamanda uyku pozisyonuna da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Uyku apnesi ameliyatı ücreti

Uyku apnesi ameliyatı ücretini belirleyen pek çok faktör bulunmaktadır. Uygulanacak cerrahi yöntem ve anestezi türü en önemli belirleyici faktörler arasındadır. Aynı zamanda doktor seçimine de bağlı olarak ücret farklılıkları söz konusu olabilmektedir.

Uyku apnesi ameliyatı ücreti konusunda ayrıntılı bilgi için: 0 (216) 576 02 00 numaralı telefonu arayabilirsiniz. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Horlama ve Uyku Apnesi

Horlama, kişinin uyku ve buna bağlı olarak yaşam kalitesini düşüren önemli bir problemdir.

Devamını Oku
Horlama Tedavisinde Peng Yöntemi

Horlama özellikle son yıllarda cerrahi tekniklerdeki gelişmeler ile başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Horlama yumuşak damak sarkması ve küçük dil büyümesine bağlı ise en etkili yöntemlerden bir Peng yöntemidir.

Devamını Oku
Horlama Tedavisi

Genellikle erkeklerde görülmektedir ve bunun nedeni; erkeklerde yağlanmanın üst bölgelerde kadınlarda ise alt bölgelerde oluşmasıdır. Horlama problemi özellikle hastanın kendisi değil yakın çevresi tarafından fark edilmektedir.

Devamını Oku