Kulak Zarı Problemleri Nelerdir?

Kulak zarı, ses dalgaları göründüğünde titreşen ince bir zardır. Orta kulak, kulak zarı arkasındaki hava dolu bir alandır. Kulak zarı titreştiğinde, orta kulak boşluğundaki küçük kemikler (örs, üzengi, çekiç) titrer ve sesi iç kulağa iletir. İç kulakta, beyne ses ileten sinirler uyarılır. Orta kulak ile burun arasında, östaki borusu adı verilen küçük bir kanal vardır. Östaki borusunun görevi, orta kulak boşluğundaki hava basıncını, dış ortamdaki atmosferik basınçla eşitlemektir.

Küçük çocuklarda en sık görülen rahatsızlık kulak iltihabıdır. Kulak enfeksiyonlarının çoğu, boğazı kulağa bağlayan kanalın tıkanması sonucu ortaya çıkar. Bu enfeksiyonlar, zamanında tedavi edilmezse ileride tehlikeli olabilir. Kulak zarında rahatsızlık belirtileri; aşırı duyarlılık, anoreksi ve ateştir.

Dış Kulak İltihabı

Kulak kanalının derisinde bir darbe var olduğu zaman iltihap meydana gelir. Çocuğunuz çok uzun süre kulak akma şikayeti içindeyse veya kulağa yabancı bir nesne sokup kulağın zarına zarar verirse, dış kulakta enfeksiyona neden olabilir. Belirtileri; baş ağrısı, kulakta ağrı, kulak kanalında kırmızı noktalar, kulaktan akıntı ve kaşıntı şeklinde görünür.

Orta Kulak İltihabı

Akut otitis media, kulak zarı arkasındaki orta kulak iltihabıdır. Çocuklarda, östaki borusu erişkinlerden daha kısa olduğundan, mikropların burundan orta kulağa ulaşması daha kolaydır. Sonuç olarak, enflamatuar sıvı orta kulakta birikir; sıvı basıncı ağrıya neden olur ve kulak zarı titremez. Bu nedenle, otitis media sırasında bir miktar işitme kaybı meydana gelir. Bakteriler uygun ilaçlarla yok edildiği zaman orta kulaktaki sıvı kaybolur ve işitme iyileşir.

Orta kulak iltihabı, çocuklarda sık görülen bir hastalıktır. 3 yaşın altındaki 2/3 çocukta en az bir otitis media vardır. Akut otitis media tedavisi antibiyotiklerle yapılır. Sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklarda orta kulak iltihabı yaygındır. Bu nedenle özellikle ilk iki yılda soğuk algınlığı ve kulak problemleri daha sık görülür.

Belirtiler Nelerdir?

Daha büyük çocuklar kulakta dolgunluk, ağrı ve işitme kaybı duygularını ifade edebilirler. Küçük çocuklarda kaygı, uyku bozukluğu veya iştahsızlık ilk belirtiler olabilir. Her yaştan çocuklarda ateş olabilir.

Bu semptomlara genellikle burun akıntısı ve öksürük gibi üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri eşlik eder. Orta kulakta ciddi enfeksiyonlar kulak zarının delinmesine neden olabilir. Sonuç olarak, orta kulaktaki iltihap, kulak kanalından akar, ağrı azalır ve sıcaklık artar. Kulak zarı deliği genellikle tedavi sonucunda kendiliğinden kapanır.

Hastalığın Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir?

Yeni doğanlarda anne sütünden geçen maddelerin sağladığı bağışıklık, orta kulak iltihabı gelişimini önler. Beslenme sırasında anne sütünü emen bebeklerin konumu, östaki borusunun normal çalışması için biberonla beslenen bebeklerden daha uygundur. Bu nedenle, orta kulak iltihabı, emzirilen bebeklerde emzirilmeyen bebeklerde olduğundan daha az yaygındır. Bebeğin biberonla beslenmesi gerekiyorsa, oturma pozisyonunda beslemek daha iyidir.

Orta kulağın iyileşme süresi değişken olabilir. Tedavi edilmese bile, 48 saat içinde kendiliğinden iyileşme görülür. Bazen, antibiyotiklerle tedavi edilse bile, sıvı 2 haftadan 2 aya kadar orta kulakta kalır. Bu sıvı genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak bu süre zarfında işitme azalır. Orta kulağın iltihabı bulaşıcı değildir, ancak asıl nedeni üst solunum yolları enfeksiyonu olabilir.

Evde Tedavi Mümkün mü?

Orta kulak iltihabı bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Evde uygulanabilecek yöntemler çocuğun durumunu hafifletmek için tasarlanmıştır. Ağrı kesici ve ateş düşürücüler rahat bir uyku sağlayabilir. Kulak akıntısı olan çocuklar yüzmemeli, kulağa su girmemelidir. Doktorunuz size kulak tıkacının nasıl hazırlanacağını söyleyecektir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Uyku Apnesinin Tedavi Yöntemleri

Uyku apnesi, horlama ve uyku solunum durması olarak tanımlanır. Uyumak, ortalama insan hayatının üçte biri kadar süreyi kapsar. Sağlıklı bir yaşam tarzı için çok önemlidir.

Devamını Oku
Burun Eti Büyümesinin Nedenleri Nelerdir?

Burun en bilinen fonksiyonuyla, koku almayı sağlamaktadır. Ancak burun, koku almanın yanı sıra, vücutta özellikle dış etkenlere karşı hem klima hem de filtre görevi gerçekleştirmektedir.

Devamını Oku
Buharlaştırma Yöntemi Hangi Durumlarda Uygulanır

Tıp alanında gün geçtikçe daha yaygın şekilde kullanılan buharlaştırma yöntemi, kullanım alanında da artış gözlemlenen bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır

Devamını Oku