Uyku Apnesinin Tedavi Yöntemleri

Uyku apnesi, horlama ve uyku solunum durması olarak tanımlanır. Uyumak, ortalama insan hayatının üçte biri kadar süreyi kapsar. Sağlıklı bir yaşam tarzı için çok önemlidir. Konsantrasyon eksikliği gibi semptomlara neden olurken düşük kaliteli uyku ve gündüz uyku durumu önemlidir; yüksek tansiyon, kalp ritim bozukluğu, inme veya geceleri ani ölüm, uyku apnesine neden olabilir.

Uyku Apnesinin Nedenleri

Uyku apnesinin nedeni, havanın geçtiği boğaz bölgesindeki kasların gevşemesini engellemektir. Üst solunum yolundaki darlık, solunum yolu aşınmasına ve çocukluk çağında yırtılmaya neden olabilir, bu da uyku apnesine yol açabilir. Fazla kilolu olmak, büyük bademcikler ve adenoidlere sahip olmak da uyku apnesinin nedenleri arasında gösterilmektedir. Uyku apnesi sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da bulunur.

Uyku apnesi uykusunda horlayan insanlarda 3-4 kat daha fazla görülür. Çok zorlu ve gürültülü bir uyku uyurlar. Horlamaya ek olarak, uyku apnesi olan kişilerde nefes darlığı, sık uyanma, el hareketleriyle kalkma, nefes almada sık ve uzun süreli durma ve sabahları ani ve erken uyanma vardır. Uyku apnesi olan hastaların % 30-50'sinde hipertansiyon görülür, ancak bunun uyku apnesinin kesin nedeni olduğu düşünülmez.

Uyku Apnesinin Belirtileri

Uyku apnesinde nefes almayı durdurmak, semptomlarının en önemlisidir. Uyku apnesinin diğer semptomları aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Uyku sırasında huzursuzluk
  • Horlama
  • Sık idrara çıkma
  • Terleme
  • Kuru ağız
  • Nefes darlığı

Ayrıca baş ağrısı, unutkanlık, konsantrasyon eksikliği, depresyon, sabah ani uyanma ve aşırı uykululuk ve yorgunluk, gündüz gözlemlenebilecek uyku apnesinin belirtileri arasındadır.

Uyku apnesi tedavi edilmezse ani ölüm, kalp krizi, kalp yetmezliği, inme, cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık, kontrol edilemeyen kilo alımı ile karşılaşmak mümkündür. Ek olarak, uyku apnesi, gün içindeki konsantrasyon eksikliğinden dolayı trafik kazalarına ve iş kazalarına neden olabilir.

Uyku Apnesi Nasıl Önlenir?

Hastalığın gelişiminde en önemli değiştirilebilir risk faktörleri obezitedir. Ek olarak, alkol ve uyku haplarından uzak kalmak önerilir, sigara bırakılmalıdır ve ayrıca sırtüstü yatmak tercih edilmemelidir. Bu önlemler horlamayı azaltır ve uyku apnesinin tedavisi için destekleyici niteliktedir.

Uyku Apnesi Tedavisi

Uyku apnesinden önce obezite tedavisi yapılmalıdır. Üst solunum yolunda önemli anatomik darlıklar varsa, kulak burun boğaz uzmanı hastayı ameliyat açısından incelemelidir. Şiddetli uyku apnesi pozitif hava basıncı tedavisi ile iyileştirilebilir. Tedavinin etkisine ve hastanın tercihlerine bağlı olarak, hasta otomatik regülasyonla veya sabit bir basınç cihazında kontrol edilmelidir.

Uyku apnesinin spesifik tedavisi, PAP (pozitif havayolu basıncı) cihazıdır, böylece uyku apnesinin önlenmesi ve üst solunum yolunun uyku sırasında açık kalması sağlanır. Gece boyunca yüze sıkıca tutturulmuş bir silikon maske ile basınçlı hava sağlayan bu cihazlar başlangıçta hasta için rahatsız edici görünebilir. Hastaya hangi cihazın uygun olduğunu belirlemek için ilk gece uyku laboratuarında geçirilmelidir. Apnenin minimum miktarda kaybolup kaybolmadığı kontrol edilmelidir.

Uyku apnesi tedavisi, hastalığın seviyesine bağlı olarak yaşam tarzı değişikliği, cerrahi tedavi ve pozitif hava basıncı olarak sınıflandırılır. İlk tedavi aşırı kilolardan kurtulmaktır. Sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Şiddetli üst solunum yolu darlığı cerrahi tedavi gerektirebilir. Gelişmiş uyku apnesinin tedavisi için, pozitif hava basıncına sahip bir CPAP cihazı kullanılır. Bu cihazlar uyku sırasında üst solunum yolunu açık tutarak apneyi önler. Cihaz havada silikon maske kullanılarak uykuyu destekler. Böylece, horlama tedavisi sağlanır. Kendinizi uzun süre yorgun hissetme imkanınız vardır. Siz veya eşiniz her gece yüksek sesle horluyor ve sıklıkla uykuda nefes darlığı yaşıyorsa sağlık uzmanından bir uyku apnesi testi isteyebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kulak Zarı Nasıl Tamir Edilir?

Kulak önemli organlarla komşu olarak konumlandığı için kulak zarının delinmesi yalnızca işitme kaybı değil denge kaybı, baş dönmesi, menenjit ve yüz felci gibi daha çok birçok sağlık problemine de yol açabilmektedir.

Devamını Oku
Burun Eti Büyümesinin Nedenleri Nelerdir?

Burun en bilinen fonksiyonuyla, koku almayı sağlamaktadır. Ancak burun, koku almanın yanı sıra, vücutta özellikle dış etkenlere karşı hem klima hem de filtre görevi gerçekleştirmektedir.

Devamını Oku
Kulak Zarı Problemleri Nelerdir?

Kulak zarı, ses dalgaları göründüğünde titreşen ince bir zardır. Orta kulak, kulak zarı arkasındaki hava dolu bir alandır. Kulak zarı titreştiğinde, orta kulak boşluğundaki küçük kemikler (örs, üzengi, çekiç) titrer ve sesi iç kulağa iletir. İç kulak

Devamını Oku