Buharlaştırma Yöntemi Hangi Durumlarda Uygulanır

Tıp alanında gün geçtikçe daha yaygın şekilde kullanılan buharlaştırma yöntemi, kullanım alanında da artış gözlemlenen bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Buharlaştırma yöntemi uygulanarak, tedavi edilmesi amaçlanan bölge özel bir teknolojiyle buharlaştırılmakta ve sağlık sorunlarına sebep olan unsurlar üzerinde bu teknoloji yoluyla işlemler gerçekleştirilmektedir.

Ameliyat uygulama alanlarında, teknolojinin sunduğu etkili bir alternatif yöntem olarak karşımıza çıkan buharlaştırma yöntemi, özellikle geniz eti tedavisi olmak üzere farklı alanlarda uygulanabilmektedir. Tedavisi amaçlanan dokular üzerinde, su buharının birtakım işlemlerden geçirilerek uygulanması temeline dayanan buharlaştırma yönteminin hangi durumların tedavisinde uygulandığına değinmeden önce, temel olarak nasıl bir yöntem olduğuna değinmek faydalı olacaktır.

[quick-content]

Buharlaştırma Yöntemi Nedir?

Doku üzerinde ve havada var olan su buharının, iyonize hale getirilerek iyon bulutu haline dönüştürülmesiyle uygulanan yöntem, buharlaştırma yöntemi olarak tanımlanmaktadır.

Buharlaştırma yönteminde uygulanan işlemleri şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

  • Buharlaştırma tedavisi ağız içerisinden gerçekleştirilen bir yöntemdir.
  • Koblatör adı verilen özel bir cihaz ve özel bir uç kullanılmaktadır. Buharlaştırma tedavisinin uygulanabilmesi için, koblatör adı verilen bu cihazın bulunması ve titizlikle kullanımının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
  • Buharlaştırma uygulamasında kullanılan özel uçlar, tamamen hastaya özel niteliktedir. Kişiye özel uçlar, hastaya özel olarak kullanılmakta ve kullanım sonrası atılmaktadır.
  • Buharlaştırma işlemi sırasında, kamera kullanılmakta ve kullanılan kamera yoluyla tedavi edilecek olan alan geniş bir biçimde gözlemlenebilmektedir.
  • Buharlaştırma yöntemi, oldukça ağrısız ve kansız olarak gerçekleştirilebilen bir cerrahi işlemdir.
  • Buharlaştırma işlemi sırasında, ortamın ihtiyacı olan sodyum (Na) iyonu izotonik yoluyla, yani tuzlu su yoluyla sağlanmaktadır. Bu tuzlu su içerisindeki sodyum iyonu, hem buharlaştırma tedavisinin uygulanacağı bölge için gerekli olan sodyumu hem de operasyonun gerçekleştirileceği alanın temiz kalmasını sağlamaktadır.
  • Tedavi edilecek olan doku, oluşturulan bu iyon yumağı içerisinde buharlaşarak alınabilmektedir. Örneğin; genzi eti tedavilerinde, buharlaştırma tedavisi sırasında bir iyon yumağı oluşturulmakta ve bu iyon yumağı içerisine giren doku buhar uygulamasıyla alınabilmekte, böylece tedavi gerçekleştirilebilmektedir.
  • Uygulanan buhar yoluyla, kişide sağlık sorunları ortaya çıkmasına sebep olan sorunlu dokular, buharlaştırılarak birkaç dakika içerisinde, kanama oluşmadan tamamen alınabilmektedir.

Hangi Durumlarda Uygulanır?

Buharlaştırma tedavisi, geniz etinin alınması ve tedavisinde, özellikle son zamanlarda daha yaygın olarak kullanılmakta, oldukça hızlı ve etkili bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Geniz etlerinin, özel bir teknoloji kullanılarak buharlaştırılması yoluyla alınmasını sağlayan buharlaştırma yöntemi, plasma adını almaktadır. Plasma yöntemi, geniz eti tedavilerinde ameliyat uygulamalarına alternatif bir işlem oluşturmakta, kansız ve etkili bir operasyon seçeneği olarak tercih sebebi haline gelmektedir.

Buharlaştırma yöntemi aynı zamanda bademcik sorunlarının tedavisinde de etkili ve hızlı sonuç alınan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Geniz Eti Tedavisinde Buharlaştırma Yöntemi

Geniz eti ameliyatlarını bir anlamda ameliyat olmaktan çıkaran buharlaştırma yöntemiyle, ileri teknoloji kullanılarak etkili ve hızlı tedavi sağlanabilmektedir.

Geniz eti tedavisinde buharlaştırma yöntemiyle;

  • Ameliyat işlemi gerçekleştirilecek alan, kamera yoluyla görüntülenebilmektedir. Bu durum doktora daha geniş bir görüş alanı sağladığı gibi, tedavi edilecek sorunların daha net bir şekilde saptanmasını, dolayısıyla daha etkili ve başarılı bir tedaviyi beraberinde getirmektedir.
  • Ameliyatlarda, özellikle de genzi eti tedavisinde önceden kullanılan ‘küretaj’ adı verilen yöntemde, geniz eti tam olarak alınmadığı için tekrarlama riski yüksek olmaktadır. Ancak buharlaştırma yöntemiyle geniz eti tedavisinde, geniz eti tamamen çıkarılabilmekte ve tekrarlama riski oldukça düşük olmaktadır.
  • Geniz eti dokusu üzerinde, havada bulunan su buharının iyonize hale getirilmesiyle oluşturulan iyon yumağı oluşturulmaktadır. Böylece bu iyon yumağının içine giren doku buharlaştırılarak alınabilmektedir.
  • Buharlaştırma yöntemiyle, doku vakumla çekilirken, damardan olabilecek sızıntılar da durdurulmaktadır.

Bademcik Tedavisinde Buharlaştırma Yöntemi

Bademcik, tıpkı geniz etine benzer nitelikte, ağız yoluyla alınan havanın süzülmesi fonksiyonuna sahip doku yapıdır. Ancak zamanla bu doku yapıda meydana gelen büyüme, sürekli solunum yolu rahatsızlıklarına sebep olarak, tedaviyi zorunlu hale getirebilmektedir. Bademciklerin alınması için uygulanan ameliyatlardan farklı olarak, buharlaştırma yöntemi, dokuların kansız ve daha az ağrılı şekilde alınmasını sağlamaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Burun Eti Büyümesinin Nedenleri Nelerdir?

Burun en bilinen fonksiyonuyla, koku almayı sağlamaktadır. Ancak burun, koku almanın yanı sıra, vücutta özellikle dış etkenlere karşı hem klima hem de filtre görevi gerçekleştirmektedir.

Devamını Oku
Kulak Zarı Nasıl Tamir Edilir?

Kulak önemli organlarla komşu olarak konumlandığı için kulak zarının delinmesi yalnızca işitme kaybı değil denge kaybı, baş dönmesi, menenjit ve yüz felci gibi daha çok birçok sağlık problemine de yol açabilmektedir.

Devamını Oku
Geniz Eti Küçültme Ameliyatı Sonrası Öksürük

Çocuklarda nefes almayı zorlaştıran geniz eti büyümesi, gecikmiş gelişimsel problemlere kadar önemli sorunlara neden olabilir. Buna rağmen, birçok ebeveyn, burun geçişlerinin birkaç yıl sonra daralacağını düşünerek, çocukları üzerinde çalışmak isteme

Devamını Oku