QB med , Işıklar cad. Küçükbakkalköy m.No:37 Kat:2 Ataşehir/İstanbul

Çocuk KBB

Çocuklar anne ve babalarının üzerine titrediği, sağlıklarının bozulmaması için ailelerinin üzerine titrediği varlıklardır. Ancak özellikle kış mevsimlerinde çocukların kulak, burun ve boğaz yollarından hastalanmaları sıklıkla yaşanmaktadır. Her şeyden önce yetişkin fizyolojisi ile çocuk fizyolojinin birbirinden farklı olduğunu ve iki ayrı uzmanlık alanı olduğunu belirtmek gerekmektedir. Bu nedenle çocukların yaşadığı herhangi bir sağlık probleminde çocuk uzmanlık alanına sahip doktorların değerlendirmesine ihtiyaç duyulmalıdır.

KBB hastalıkları özellikle kış mevsimlerinde çocuklarda oldukça fazla görülen bir sorundur. Özellikle de kreşe ve ana okuluna başlanılan dönem kulak burun boğaz hastalıklarının en çok artış gösterdiği zamanlar olmaktadır. Bu hastalıklar tedavi edilmemeleri halinde kronik bir hal almakta ve çocukların fizyolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Çocuklarda görülen bazı KBB hastalıkları şu şekildedir; 

Çocuk KBB Hastalıkları Nelerdir?

Pediatrik KBB olarak da tanımlanan çocuk KBB alanı; çocuklarda sinüzit, baş boyun tümörleri, orta kulak iltihabı, geniz eti ve bademcik sorunları, solunum yolu problemleri, soğuk algınlığı gibi hastalıkları tedavi etmektedir. Bu hastalıkların farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu nedenle grip ya da nezle gibi hastalıkları bile göz ardı etmeyip uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Öyle ki bilinçsiz bir şekilde kullanılan antibiyotik ve ilaçlar çocukların gelişimlerini olumsuz yönde etkilemekte; yetişkinlik dönemlerinde birtakım sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir.

Çocuk KBB hastalıkları günümüzde genellikle bademcik problemleri, kulak zarı problemleri, sinüzit ve geniz eti problemleridir. Bu hastalıkların tedavisi için mutlaka pediatrik kbb uzmanlarına başvurulması gerekmektedir.

Çocuk KBB Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir? 

Çocukların en sık hastalandığı kulak – burun – boğaz üçgeni; özellikle soğuk algınlığı ve gribal hastalıklarda etkilenmektedir. Herhangi bir enfeksiyon oluşumunda kulak, burun ve boğaz birlikte etkilenmekte ve tedavileri de birlikte uygulanmaktadır. Bununla birlikte yine aynı bölgede geniz eti büyümesi, kulak zarında sıvı birikmesi ya da kulak zarının hasar görmesi, bademciklerin koruma işlevlerine yerine getiremeyip kendileri enfeksiyon üretir hale gelmesi gibi problemler de çocuk KBB alanında tedavi edilmektedir.

Kulak burun boğaz bölgesinde görülen hastalıklar tedavi edilmediği sürece kronik bir hal almakta ve çocukların fizyolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle ailelerin çocuklarına; doğru sıcaklıkta, enfeksiyon ve virüslerden uzak bir yaşam alanı sunmasının yanı sıra bağışıklığını güçlendirecek gıdalar ile beslemesi önerilmektedir. Aynı zamanda 3 ay içerisinde tekrarlayan kulak burun boğaz problemlerinde mutlaka ayrıntılı bir tanı değerlendirmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Çocuk KBB Hastalıklarından Nasıl Korunulur?

Çocukları kulak burun boğaz yolu ile kapılan enfeksiyonlardan korumak için ailelere görev düşmektedir. Ailelerin çocuklara enfeksiyondan ve virüslerden olabildiğince bir ortam sunma konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Bunun için çocukları doğru sıcaklıkta tutmalı ve bağışıklık sistemini güçlendiri gıdalar ile beslemeleri önemlidir. 3 ay içinde birkaç kez tekrarlayan KBB enfeksiyonları varsa çocuğun ayrıntılı bir tanı muayenesinden geçmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Çocuklarda Geniz Eti Tedavisi

Geniz eti çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biridir. Çocuklarda geniz eti belirtisi burun tıkanıklığı, horlama, ağız açık uyuma ve geçmeyen burun akıntısı şeklinde olmaktadır.

Geniz eti cerrahi müdahele ile tedavi edilmektedir. Yalnızca 10 dakika süren operasyonda yaş sınırlaması bulunmamaktadır. 2 yaşın üzerine uygulanan geniz eti ameliyatı, acil vakalarda 2 yaş altında da uygulanabilmektedir.

Çocuklarda Sinüzit

Sinüzit hem yetişkinlerde hem de çocuklarda oldukça sık görülen ciddi bir problemdir. Çocuklarda görülen sinüzitin başlıca nedenleri; sinüslerdeki anatomik bozukluklar, sık yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonları ve sinüs örtüsünün yapısal olarak bozulmasıdır. Bu problemin başlıca belirtileri; 

Bu belirtilerin her biri günlük yaşam kalitesini düşürmekte; çocuğunhem fiziksel hem de bilişsel alandaki gelişimini etkilemektedir. Bu nedenle belirtilerin gözlemlenerek ertelemeden alanında tecrübeli bir KBB uzmanına başvurulması önerilmektedir. 

Çocuklarda Sinüzit Tedavi Edilmezse Ne Olur? 

Gerek yetişkinlerde gerekse de çocuklarda sık görülen bir problem olan sinüzit problemi; tedavi edilmediği sürece çok daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Çocukların gelişiminde önemli derecede olumsuz etkisi bulunan sinüzit; günlük yaşamda baş ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi problemlere neden olarak yaşam kalitesini düşürmekte; burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı nedeni ile uyku düzenini bozmakta ve bu durum konsantrasyon bozuklukluklarına neden olmaktadır. 

Çocuklar uzun süre geçmeyen, tedavi edilmeyen sinüzit problemi yaşıyorsa; öğrenmede güçlük, okul başarısında düşüş gözlemlenmektedir. Bununla birlikte aynı zamanda çene ve eklem problemleri, göz ve diş enfeksiyonlarına da maruz kalınabilmektedir. 

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı

Çocuklarda sık görülen KBB hastalıklarından biri de orta kulak iltihabıdır. Bu hastalık özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda sık görülmekle birlikte aynı zamanda sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan çocuklarda da sık yaşanmaktadır. Özellikle kulak ağrısı, baş ağrısı ve yüksek ateş şikayetleri ile açığa çıkan bu problemde ertelemeden alanında tecrübeli bir doktora başvurulması önerilmektedir. 

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmeyen orta kulak iltihabı yüksek ateşe maruz kalmanın sonucunda bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Aynı zamanda menenjit ve yüz felci gibi oldukça ciddi hastalıklara da zemin hazırlamaktadır. Bunun yanı sıra orta kulak iltihabı probleminin sık tekrarlaması kulak organın işlevinde problemlere yol açmakta ve kulak zarı arkasında sıvı birikmesine neden olabilmektedir.